شکلات تلخ، با رنگ قهوهای تیره و عطر بینظیر خود، دومین شکلات محبوب در دنیا است. شکلات تلخ به نام شکلات سیاه هم شناخته میشود. این شکلات از شکلاتهای شیری بسیار کمشیرینتر است. از آنجایی که این نوع شکلات دارای خواص فراوان و بینظیری است، محبوبیت آن در میان مصرفکنندگان بسیار زیاد شده است. شکلات تلخ از نظر ترکیب و مواد تشکیلدهنده نسبتا ساده است و از ترکیب مایع شکلات و شکر تهیه میشود. گاهی اوقات مقدار کمی وانیل و لیستین سویا نیز به شکلات تلخ اضافه میشود. انواع شکلات تلخ با کیفیت و مرغوب فاقد شیر و لبنیات هستند و بنابراین میتوانند گزینهای عالی برای وگانها باشند. نداشتن شیر و همینطور میزان شکر کمتر باعث میشود بافت شکلات تلخ کمی محکمتر از شکلات شیری و یا شکلات سفید باشد.
شکلات تلخ بر اساس مقدار کاکائوی بکار رفته در آن میتواند متفاوت باشد. برخی از انواع شکلات تلخ گاهی اوقات دارای طعمی نسبتا شیرین و شکلاتی هستند و هرچه میزان کاکائوی بکار رفته در آنها بیشتر باشد طعم آنها تلختر خواهد بود. از این نوع شکلات میتوان در دستورهای شیرینیپزی و دسرهای مختلف استفاده کرد. برای افرادی که به رژیم غذایی و سلامتی خود اهمیت میدهند، شکلات تلخ یک گزینهی عالی به عنوان میانوعدهای سالم است و اگر به خوبی نگهداری شود تا حدود 20 ماه قابل ذخیره و مصرف خواهد بود.